2009 m. vasario 17 d., antradienis

Mūsų ženklai

Visi paliekame savo ženklus: pastatytą namą ar bažnyčią, įkurtą uostą ar miestą, išaugintą vaiką ar sodą, sukurtą muzikos ar dailės kūrinį. Šie ženklai, palikti seniau gyvenusių žmonių, pasiekia mus iš seniausių laikų. Stebėdami juos mes tiriame jų pasaulį, susipažįstame, bendraujame.. ir kuriame savo ženklus... ir naują pasaulį. Kiekvienas pradedame pirmiausia pažinti mus supančius šeimos, krašto, kuriame gimėme, užaugome ženklus...

Šventosios miestelis turi labai turtingą ir reikšmingą visai Lietuvai kultūrinį paveldą, siekiantį akmens amžiaus laikus. Nuo 2005m. organizuojamų dailės plenerų dalyviai visa tai meniškai įprasmina kuriamuose darbuose, fiksuoja foto ir dailės darbuose dar išlikusius kultūros ir istorijos objektus, radinius. Tokiu būdu manome galintys prisidėti prie Šventosios istorinio ir kultūrinio paveldo išsaugojimo, užfiksavimo, visuomenės dėmesio atkreipimo ir suaktyvinimo. Taip pat siekiame, kad kurorte mažėtų kičinio meno įtaka, atvykę poilsiautojai ir vietiniai žmonės rastų miestelyje ir jo apylinkėse kuo daugiau kokybiškų dailės darbų.

Pasak Šventosios senbuvio, kuršio Mikelio Balčiaus, Šventosios žemė – ne tik teritorija ar Baltijos jūros kurortas. Šventoji – tai tarsi iš kasdienybės ištrūkęs laiko ratas, priverčiantis mus vėl ir vėl grįžti atgal. Tai besisukantis amžinybės simbolis. Skirdami ypatingą dėmesį simbolių kalbai, plenero dalyvių darbai atspindi temą nuo tikslios dokumentikos iki laisvesnės interpretacijos. Archajiniai simboliai suprantami visų kultūrų žmonėms. Jie – visuotini. Norėdami juos pažinti, „atsiminti“, turime ne tik pažinti senąsias kultūras, bet ir kūryboje įprasminti savo buvimą.

1 komentaras:

  1. Nuostabus puslapis!!!Bėgančios skaidrės tiesiog užburia-fantastiški darbai :)Judu,Audra ir Petrai,tikri šaunuoliai,kad subūrėte tokius šaunius bendraminčius, kad užsukote tokį nuostabų dailininkų plenerų Šventojoje ratą!

    Sėkmės ir kantrybės!
    Diana-smuikas

    AtsakytiPanaikinti